Kiskarácsony

Nem tudom, ki hogyan emlékszik a karácsony elôtti készülôdésre. Legfeljebb, ha sajátjainkból sikerül néhányat felidézni. Ám ezek is eléggé sokfélék voltak. Régen a karácsony elôtti fô kérdés az volt, hogy honnan lesz a fenyôfa. Hiszen a mostani, tobzódó fenyôválaszték csak az utóbbi idôk vívmánya. Ezt megelôzôen ezért is meg kellett küzdeni. Emlékszem, egyszer az egyik ilyen utolsó pillanatos párbajomra, amit sok évvel ezelôtt december 24-én a Lehel téri piacnál Fischer Iván karmesterrel vívtam meg. Hagytam ôt gyôzni. Ô vitte haza az utolsó ágrólszakadt fenyôt. De volt olyan esztendô is, amikor seprűnyélbe fúrt lyukakba szúrt és jól odadrótozott fenyôgallyak alkották a karácsonyfát. Nem tudom, hogy másutt hogy volt, de nálunk mindig volt valamilyen karácsonyi dili, kisebb-nagyobb veszekedés. Ki faragja be a fát? Kisbaltával vagy nagykéssel? És egyáltalán, hol van a karácsonyfatalp? Azután a Mennybôl az angyalra kisimultak az arcok és mindenki ôszintén örült a még oly szerény, de szívbôl jövô ajándéknak. (Még néhány ilyen mondat, és azonnal kiderül, hogy én egy másik, régebbi rendszerben szocializálódtam.)
Igen, a karácsony a legnagyobb, ma már vallási, még inkább családi ünnep, amire a magyar családok nagyobb része – akár tudat alatt – egész évben készül. Hiszen a „kinek, mit” kérdésre – ha a döntést az utolsó elôtti pillanatra hagyjuk – ugyancsak nehéz választ adni. Mert a bármennyire is sugallják a reklámok, ezt nem lehet leegyszerűsíteni a parfüm vagy egy minden eddiginél okosabb telefon választására.
Megfigyeltem, ezért szinte bizonyosságként állíthatom, hogy legtöbbször fordított arányosság áll fenn az ajándék drágasága és annak érzelmi tartalma között. Az emberek kis meglepetéseknek, apróságoknak is tudnak örülni még oly zord körülmények között is. Ezt figyelembe véve nem nehéz rájönni, hogy az idei karácsony a legtöbb magyar családban meghitt hangulatú, bensôséges lesz.
De vajon mi, a SzépLAK szerkesztôsége, mit teszünk a fa alá? Ebben a lapszámban a szokásos dekor-összeállításunkat értelemszerűen karácsonyi ötletekkel bôvítettük. Akad közöttük jó néhány, amihez nem is kell különösebben sok pénz, hanem sokkal inkább elszántság, a „meg tudom csinálni” bátorsága.
Ám ugyanígy olvasóink ajándékának szánjuk a betléri (Betliar, Szlovákia) Andrássy-vadászkastély bemutatását. Turistaként jártunk a Felvidéken, igazából Kassára indultunk, ám kiderült, hogy a nem túl távoli Rozsnyó feletti Betléren vár bennünket az igazi csoda. Ha már arra jártunk, lefényképeztük. Ritkaságszámba megy az olyan kastély, amelyikben minden bútor, berendezési tárgy szinte eredeti állapotában maradt meg. Tudom, sokan döntenek úgy, hogy a karácsonyt, akár összevonva a szilveszterrel, a szomszédos ország valamelyik síparadicsomában ünneplik. De mi van, ha nem lesz hó? Elôbb-utóbb a Becherovka is elfogy. Figyelmükbe ajánlom a betléri vadászkastélyt, amiben páratlan tárlatot láthatnak a XVIII-XIX. századi magyar nemesség lakberendezésérôl.
Munkatársaim és a magam nevében is boldog, békés karácsonyt és szerencsés új évet kívánok!

Lapozzon bele

Bejelentkezés

E-mail:

Jelszó:

hirdetés