Duplán

Nem könnyű dolog egyszerre két különböző alkalomra megfogalmazni jókívánságot. Mert itt van (szó szerint a nyakunkon) a karácsony, ami a család, a szeretet, a békesség ünnepe. Ilyenkor elnémulnak a viták. Még a harctereken is fegyvernyugvás van. A békesség és a megértés szelleme hatja át a világot. (Talán még Magyarországon is?) A szilveszter az egészen más. Móka, kacagás, nem kevés alkohollal, kötelező elérzékenyülés a Himnusz alatt, s azután biz isten fogadkozás a jövőt illetően. (Kevesen ismerik az idevonatkozó mondást: „Nem teszek semmilyen fogadalmat az újévre, még a tavalyit sem teljesítettem.”)

Lássuk be, komoly ellentmondás van a két ünnep jellege között, mégis össze kell vonnunk, mert lapszámainkat is összevontuk. Mint a fejlécünkön láthatják, 2011. december – 2012. január. Kettő az egyben! De ezzel egyáltalán nem trendik kívánunk lenni. Sőt, az igazat megvallva, a kéthavi megjelenés számomra egyáltalán nem szimpatikus. Egyik hónapban van SzépLAK, a másikban meg nincs? Miért kényszerítik az embert arra, hogy észben tartsa a páros és páratlan hónapokat? Arról nem is beszélve, hogy folyóiratunk végleges változata éppen úgy, mint eddig, az utolsó pillanatban fog elkészülni. Semmit nem vesztett aktualitásából az újságíró iskola egykori tanára, Ritter Aladár mondása: „Vegyék tudomásul, az újságíró múzsája a slussz.”

A kéthavi megjelenésre való áttérés nem jókedvünkből született, nem fogytak el a lakások sem. Sokkal inkább kényszerből. A folyóiratunkat megjelentető Környezetkultúra Kiadói Kft. (vezetőjének személye azonos e sorok írójával) a gazdasági helyzet alakulása miatt döntött így. Lapunk fennállásának tizenöt éve alatt eddig is adódtak nehézségek. Komoly gyakorlatunk van az élet hozta túlélési tesztek teljesítésében. A mostani helyzet azonban más. A válság már jó ideje tart, és a gazdaság minden területére kihat, termelő és kereskedelmi/forgalmazó cégekre egyaránt. Hirdetőink ugyanebbe a körbe tartoznak. A folyóirat finanszírozásának pedig mindössze két forrása van: a lapbevétel és a hirdetésbevétel. Utóbbi nélkül is lehet lapot kiadni, de akkor egy lapszám ára a mostaninak többszöröse lenne. Ezért kritikus a már általánosnak mondható tendencia: a reklám-propaganda-marketing költségek drasztikus csökkentése. Hiszen árat nem emelhetünk; tudjuk, olvasóinknak sem lett több pénze. Sőt… Ezért most összehúzzuk magunkat. A kéthavi megjelenés pontosan ezt jelenti. Összegömbölyödünk. (Tudják, egységnyi térfogathoz a gömb esetében tartozik a legkisebb felület.)

Tisztában vagyunk vele, hogy nekünk sem lehet jobb dolgunk, mint olvasóink többségének. És nincs is. Talán ezért értjük jobban problémáikat, s ezért van, hogy még mindig kapunk olyan leveleket, amelyekben szó szerint ez áll: „még az utolsó luxus, amit megengedhetek magamnak az az, hogy megveszem az Önök lapját”.

De most először a karácsony következik. Remélhetően boldog békességben. Azután olvasóinkkal együtt nekiindulunk az újesztendőnek.

És ne feledjék: 2012-ben a páros hónapokra kell figyelniük: február, április, június, augusztus, október, december, akkor jelenik meg az új szám az árusoknál. Ám addig keressék folyóiratunkat a Facebookon, és lájkoljanak bátran bennünket.

Lapozzon bele

Bejelentkezés

E-mail:

Jelszó:

hirdetés