Ingatagon

A begubózás mozdulatlanságában leledzik az ingatlanpiac. Az új lakások – megfelelő hitel híján – nehezen találnak tulajdonosra, a régiek pedig még kevésbé. Látom saját lakókörzetemben. Mintha az egész telep egyszerre öregedett volna meg. Valószínűleg ez így is van, hiszen – nagyjából kortársak lévén – egyszerre építkeztünk. Egymás alá licitálva kínálják a húsz éve épült társasházi lakásokat. Vevő pedig alig-alig, inkább ingatlan-turisták érkeznek. Körülnéznek, meghallgatják az ingatlanosnak a lakás kül- és belbecsét méltató ismertetését, feltesznek néhány alibi kérdést. Jelentőségteljesen hümmögnek, s aztán távoznak. Ez a jobbik eset. A másik, aki – jóllehet esze ágában sincs megvenni a lakást – azonnal átrendez, falakat bont, egybenyit és elmondja az évtizedek óta ott lakónak, hogy igazából hogyan is lenne jó ez a lakás. Elvétve előfordulnak ésszerű kérdések: mennyi a közös költség, hogy néz ki a fűtésszámla, ezek mind racionálisan mérlegelhető tényezők. A lényeg azonban változatlan. A lakást úgyis az veszi meg, aki abba valamilyen okból beleszeret.
Szociológiai közhely, hogy egy embernek (családnak) háromféle lakásra van szüksége élete során. Egy kicsire, amikor fiatal(ok), egy nagyobbra, amikor már van család, gyerekek, s aztán újra egy kisebbre, amikor a gyerekek távoztával tűrhetetlenül (és fenntarthatatlanul) tágasnak tűnik már az otthon. Ahol ez megvalósul, ott beszélhetünk a lakosság mobilitásáról. Ahol pedig nem, azt úgy szokták emlegetni, hogy: hiányzik a lakáspiac mobilitása. Nem vitás, hazánk a második csoportba tartozik. Például a több sebből vérző – megbukott – egészségügyi reform kapcsán kiderült, hogy hiába az áthelyezési pótlék, a beígért anyagi kárpótlás, az orvosok, egészségügyi dolgozók nem szívesen költöznek Győrből Debrecenbe, vagy Szolnokról Pápára. És ez így van valószínűleg más szakmák esetében is. Mi már csak ilyenek vagyunk. Amerikában azonban teljesen tipikus, hogy a nyugdíjkor elérésével eladják a nagy házat. (Addigra már minden részlet ki van fizetve.) Vesznek egy kisebbet, és ha módjuk van rá, elköltöznek ezer kilométerrel távolabbra, esetleg Floridába, ahol jó meleg van és nincs fűtésszámla.
Várható, hogy tavaszra felenged mostani dermedt állapotából az ingatlanpiac. Jelenleg ugyanis csak a legolcsóbb (nagyon jó vétel, inkább megvesszük a gyereknek, mint albérletet fizessünk) lakások és az igazán exkluzív (befektetésnek is megéri) paloták kelnek el leginkább. A mezőny közepe alig mozdul. Ám valószínűleg ez is változni fog. Minderről olvasóink is tájékozódhatnak, hiszen az Expressz-szel való együttműködési megállapodás alapján ezentúl a SzépLAK ingatlan-melléklettel jelenik meg. Reméljük, haszonnal fogják forgatni.
És még mielőtt elfelejteném, meghosszabbítottuk Startvonal pályázatunk szavazószelvényeinek beküldési határidejét. Kérjük a szavazatokat! Úgy tűnik, olvasóinkkal együtt már megint átaludtuk a januárt.

Lapozzon bele

Bejelentkezés

E-mail:

Jelszó:

hirdetés