Váltás

Még zajlik a vita a szakemberek között is arról, hogy a mostani helyzet mennyire rokonítható az 1929-es világválsággal, vagy hogy inkább a háború utáni újjáépítés időszakára hasonlít. Egyetértés legfeljebb abban van, hogy ez így nem mehet tovább. (Az utóbbi hetek magyarországi eseményei – vegyük csak a miniszterelnök lemondását – szintén ezt erősítik meg.)
Másképpen, több felelősséggel kell gondolkoznunk életünkről, környezetünkről. Jóllehet erről már évek óta beszélünk, éppen most, a válság kapcsán válik szükségszerűen tettekké. Hogy miért? Az eddigi utakról ugyanis bebizonyosodott, hogy zsákutcák. A gazdaság viszont működni akar. Hiba lenne azt hinni, hogy a mostani világrengés meg fogja változtatni a tőke természetét. Nem, az továbbra is arra tart, amerre esélyt lát a minél nagyobb profit termelésére. A célterületek azonban jelentősen megváltoztak, s nem csupán földrajzi értelemben.
A működés kényszere új lehetőségeket tár fel. A vezető autógyárak például néhány éve áttértek a szerves oldószert nem tartalmazó, vizes bázisú festékek használatára. Amikor erről először hallottam, nem akartam a hírt elhinni. Ott van a frissen préselt karosszériaelem, és erre a pucér, fémtiszta acéllemezre fújják rá a vizes festéket, és ahelyett, hogy megrozsdásodna, korrózióálló bevonat lesz az eredmény. Hihetetlen. Persze tény, hogy ehhez az üzem teljes festőszalagját ki kellett cserélni; csakhogy ebben munkalehetőség van például a gépgyártók számára, az új festék, a speciális színezőanyag előállítása pedig a vegyi üzemeknek hozott megrendelést az elmaradtak helyére. S ugyanez mondható el az elektromos iparról. A villanymotorok helyett, illetve mellettük majd szélenergiát hasznosító generátorok fognak készülni a szerelőszalagon. Nyilvánvalóan felfelé fog ívelni a napelemgyártó üzemek termelése is. Új iparágak alakulnak, nőnek ki a semmiből, pontosabban a földből (l. geotermikus hőhasznosítás). Más iparágak pedig átalakulnak, hiszen a több mint százéves múltra visszatekintő izzólámpagyártás napjainkban teljes struktúraváltás előtt áll. A hagyományos (inkább melegítenek, mint világítanak) fényforrások helyét az ötödannyit fogyasztó kompakt lámpák, vagy a még azoknál is energiatakarékosabb LED-es világítási eszközök veszik át. (Az egy másik kérdés, hogy a hagyományos izzólámpákkal kapcsolatos EU-tilalom mintha kissé elhamarkodott, végiggondolatlan lenne, de erről még olvashatnak lapunkban.)
A válság felszínre hozta, hogy – ha akarjuk, ha nem – a gondokról globálisan kell gondolkodnunk. Mert hiába történnek szigorú intézkedések Európában, ha az Egyesült Államok továbbra is a világ legenergiapazarlóbb országa marad. Most már azonban ott is sok minden meg fog változni. Például feltalálják az ablakszárnyak kettős üvegezését. Az USA nagyobbik részében ez ugyanis eddig ismeretlen volt. Napjainkra azonban terjedni kezd és nem is szükségképpen a téli hideg miatt. (Ahol nagyon zord volt az időjárás, ott már eddig is alkalmazták.) Hanem a hőség miatt is, hiszen a jól szigetelt kettős üvegezésű ablakokkal ellátott lakásban kevesebbet fogyaszt a klímaberendezés is, és ez most már odaát sem mindegy.
A környezetbarát építés és életmód szerteágazó területei közül kiválasztottunk néhány témát, ami a lakásépítőket, felújítókat érdekelheti a leginkább. ÖKO mellékletünket elsősorban nekik szánjuk. A 16 oldalas füzetecske szerény hozzájárulás a mindannyiunkat érintő kérdések megválaszolásához. Reméljük, haszonnal forgatják.

Lapozzon bele

Bejelentkezés

E-mail:

Jelszó:

hirdetés