Hidegfront

A váratlanul jött, hirtelen hideg beálltával barátom hívott telefonon. Elromlott a családi házuk fűtésére szolgáló gázkazán. Segítsek. Nem tud szerelőt találni, aki megjavítaná, nincs alkatrész, a gyártó csak hitegeti, a külföldi beszállítótól kell az alkatrészt megrendelni, és az még mindig nem jött meg. Hiába fűti fel az amúgy látványnak szép kandallójukat, attól legfeljebb a nappaliban lesz elviselhető a hőmérséklet.
Pontosan emlékszem, hogy jó néhány éve, amikor barátom építkezett, beszélgettünk leendő háza fűtéséről, és éppen ettől, a külföldi alkatrészekből idehaza összeállított masinától óvtam. Elmondtam, hogy a készülék lehet, sőt biztos, hogy működni fog, a műszaki paraméterei is jók, de nincs szervizháttere, s ha bármi elromlik benne, nem lesz gazdája. Meg ne vedd! – tanácsoltam. De hát ezt tervezte be az épületgépész, meg az ára is kedvező – dünnyögte és természetesen megvette. (Nem tudom, barátaim miért kérnek tőlem tanácsot, amikor rendre a javasolt ellenkezőjét csinálják; mindegy, csak a barátság ne menjen rá.) Néhány telefon ismerős szerelőknek, bemondom a készülék márkáját. – Micsoda? Azt?! Miért, csak nem ilyene van? A válaszként kapott kérdésben benne rejlik több évtizedes szakújságírói munkám hitelességének kétségbevonása. Nem nekem, barátomnak kellene a segítség – mentegetőztem. Hát sajnos mi ezt nem javítjuk. Nincs hozzá alkatrész – hangzott a válasz.
Következett a kutakodás az interneten. Nem tudni, miért, mindenki csak új készüléket akar eladni, vagy régit beszabályozni, hitelesíteni. A javításra jóval kevesebben vannak, és ők is csak az ismert márkákat vállalják. Végül valaki megszánt, mondta, hogy megnézi a készüléket, és valóban, legalább időlegesen működésképessé varázsolta.
Azért érdemes elgondolkodni azon, hogyan lehet egy több évtizedes üzemelésre szánt készüléket megfelelő szervizháttér nélkül forgalmazni? A dolog lényege ugyanis az, hogy a korszerű készülékek a garanciális időn belül alig-alig romlanak el. Nagyon hitvány alkatrészekre és a minőségellenőrzés hiányára utal ennek ellenkezője. A garanciális időn belüli hibák majd mindig beállítási, kezelési rendellenességekre vezethetők vissza. Az elhasználódásból, az üzemszerű „kopásból” keletkező működési bajok viszont szinte kizárólagosan a garancia lejártával jelentkeznek. Ez sem jelentene gondot megfelelő szervizháttér esetén.
A napjainkra már teljesen eltorzult magyar fogyasztásicikk-piac jellemzője az, hogy egyetlen tényező számít, a vételár. Ezt nézi a vásárló és erre játszik rá a kereskedő a bűvös mondattal: „ennek most nagyon jó ára van”. Na és még mit tud róla mondani? Mennyire tartós, van-e szervize? Ezeket a kérdéseket azonban már nem szokták feltenni. Persze, hogy olcsóbban lehet adni azt a készüléket, amelyiknek forgalmazói egy fillért sem költöttek a szervizhálózat kiépítésére, a szerelők kiképzésére, a pótalkatrész-ellátás megszervezésére, a műszaki információs anyagok (leírások, kapcsolási rajzok, alkatrész-jegyzék) előállítására. Mit lehetne tenni?
Hallottam, léteznek például a neten hozzáférhető listák, amelyeken a krónikusan nem fizető cégeket összesítik. Nem tudom, hogyan állítják össze a jegyzéket, hiszen készítői nagyon könnyen beperelhetők hitelrontásért. (Régi újságírói megfigyelésem, minél inkább rossz, működésképtelen egy cég, annál inkább költ jó ügyvédre.) Szóval nem könnyű egy ilyen listát közzétenni. Ha azonban mindenki csak a saját esetét írja le, tényszerű adatközlésként (természetesen dokumentumokkal bizonyítva), nos akkor, ha az állítások megállják helyüket, nincs helye a jogi csűrés-csavarásnak. Miért ne lehetne feltenni a világhálóra egy önmagát bővítő listát, a vásárlói tapasztalatok alapján a „nincs szervizháttere” minősítésű termékekről?
Úgy látszik, eljött a fogyasztók önszerveződésének, hovatovább önvédelmének ideje.

Lapozzon bele

Bejelentkezés

E-mail:

Jelszó:

hirdetés