Fűrész

Üldögélek a visszafogottan érdekfeszítő sajtótájékoztatón. (Csak a grafológusok és lélekbúvárok kezébe ne kerüljön, amit ilyenkor rajzolgatok.) A témával nincs baj. Kerti gépek. Rendben, aktuális, végül is tavasz van. Az elővezetés természetesen prezentáció formájában történik. (Mi lenne velünk Bill Gates Power Pointja nélkül?) Amit látunk, az képekkel fűszerezett témavázlat, amiben azért a cég által legfontosabbnak vélt tudnivalókat (az üzenetet) újra és újra megismétlik. E műfaj közvetlen elődjének az értelmi fogyatékosok oktatására kikísérletezett audio-vizuális tréninget tekinthetjük. Elmondják a szöveget s egyidejűleg ugyanazt kivetítik. (Szerintem a prezentáció következő, fejlettebb változatánál a sajtótájékoztatóról távozóban ki fogják kérdezni az anyagot, s aki nem tudja, marad még egy körre.) Peregnek a képek. Az előadó tökéletesen szinkronban van önmagával. Ő is ugyanazt a szöveget látja, amit mi, csakhogy ő hangosan olvas. Azután egy pillanatra kibillen az eminens diák szerepéből. Az egyik új fejlesztésű fűnyíró gépükről olyasmit is mond, ami már nincs rajta a vetített képen. Felhívja a figyelmet, hogy ennél a típusnál különösen ügyeltek a designra, arra, hogy a gép szemre is tetszetős legyen. A súlyát is igyekeztek a lehetőségek határain belül csökkenteni. Kitűnő a gép ergonómiája. Jól kézre áll, könnyen fordul, s ha vinni kell, akkor sem billen el, mert jó helyen van a súlypontja. Mindez azért, hogy a női vásárlók kedvében járjanak. Egy Németországban végzett felmérés szerint ugyanis nyolcvan százalékban a nők választásán alapul, hogy melyik fűnyírót vásárolják meg. A női döntések annyira fontosak, hogy a „hobbi szegmensben” ma már minden terméket a női vásárlók igényei szerint kell tervezni. Némi túlzással azt mondhatjuk – így az előadó –, hogy lassan már a láncfűrészt is csak akkor lehet eladni, ha azt a női elvárásoknak megfelelően tervezték.
Ennél a pontnál abbahagytam az egymást metsző mértani idomok, nyilak, satírozott kis- és nagybetűk, számok, sorminták rajzolását. Szóval erről lenne szó? A döntések átkerültek a gyengébb (?) nemhez. Mi marad nekünk? Lenyírhatom a füvet az ergonómikus fűnyíróval. Szédítő perspektíva. Persze mindez nem ma kezdődött. A társadalomkutatók, szociológusok már régen figyelmeztettek arra, hogy a nők munkába állásával a hagyományos férfi-nő szerep változóban van. Vannak női főnökök (érdekes módon ebben a beosztásukban meglehetősen férfias tulajdonságokkal), és a családban is visszaköszön a matriarchátus modern, újraértelmezett változata. Persze az is elképzelhető, hogy mindez azért alakult így, mert mulyábbak lettek a férfiak. Vagy lehet, hogy ez inkább csak következmény? Egy hosszabb ideje tartó folyamat közepén járunk. Én már akkor gyanakodtam, amikor a kezembe került az első, annak idején még unisex használatúnak mondott elektromos csavarbehajtó. Picinyke, kézhez álló, igen szép darab, gyöngyház színű műanyag burkolattal. Mindegy mit mondtak róla, azt bizony nőknek tervezték. És most már a láncfűrész is ilyen lesz?
Rohanok a legközelebbi barkácsáruházba, remélhetőleg még kaphatók a hagyományos, férfiaknak szánt láncfűrészek. Ám az is lehet, hogy a legjobb, ha veszek magamnak egy varrógépet. Lehet, hogy azok között már van kifejezetten férfiaknak kifejlesztett típus.

Lapozzon bele

Bejelentkezés

E-mail:

Jelszó:

hirdetés