Másként

Most, hogy már tizedik évébe lépett Startvonal pályázatunk, elárulhatom, annak idején miért is találtuk ki. Elsősorban azért, amit a cím is kifejez: hogy lehetőséget adjunk a pályakezdő lakberendezőknek a bemutatkozásra. Ám nem csupán nekik. Nyitott a pályázat mindazok számára, akik úgy vélik, szép, érdekes otthont hoztak létre, amit szeretnének másoknak is megmutatni. - Természetes, hogy a beküldött anyagok nagyobbik részéből mégsem lesz lakásbemutató riport, pályázati anyag. Az olvasó állítása: „nekem a legszebb” és a mi: „talán lehet belőle jó anyagot készíteni” véleményünk között néha elég mély a szakadék. Elismerve a lakásszépítők, felújítók munkájának értékeit – függetlenül attól, hogy hivatásosak vagy amatőrök – egy pillanatra sem feledhetjük, döntéseinkkel egész olvasótáborunknak kell megfelelni. Van azonban egy, eddig némiképp rejtve maradt oka is a pályázatnak. Ezzel késztetjük magunkat a megújulásra. Magától értetődő, hogy sok-sok tervezővel, lakberendezővel vagyunk kapcsolatban. S ha éppen nincs kedvünk szerinti lakás, akkor néha elegendő „csak egy telefon”, s biztos, hogy építész, lakberendező barátaink közül valaki segítségünkre lesz. Ám hiba lenne elfelejteni, hogy ezek a szakmai kapcsolatok idővel óhatatlanul megkopnak, belterjessé válnak. Startvonal pályázatunk éppen ezt segít elkerülni.
Legutóbb például egy olyan otthonban jártunk, ami merőben más felfogásban fogant, mint a mostanában sorozatban készülő, „a mienké is van olyan trendi, mint a tieteké” lakások.
A budai otthonban elsőre csak a józan ésszerűség tűnt fel. Alaposabban megismerve az elrendezést, a térkapcsolatokat (nálunk egy lakásfotózás majd, egy munkanap!), az is kiderült, mi van igazából a fókuszban: a család, a gyerekek. Olyannyira, hogy nem csupán saját szobájuk van, hanem a garázs egy részében külön kézműves műhelyt alakítottak ki nekik, ahol kedvükre agyagozhatnak, alkothatnak.
Maga a lakás nem volt nagy alapterületű. A tulajdonosok: közgazdász házaspár két gyerekkel. Néhány évet dolgoztak külföldön, s rájöttek: másként is lehet otthont teremteni, mint az idehaza szokás. Lakberendezési elképzelésük középpontjába valódi életüket állították. Mindenkinek legyen lehetősége az elvonulásra, ám legyen egy közös tér is.
És ami a legfontosabb: a lakás mérete ne legyen nagyobb a szükségesnél! Szakmájukból adódóan könnyen kiszámolták, hogy a felesleges négyzetméterek – túl az építési költség növekedésén – milyen folyamatos plusz terheket jelentenének.
E lakás révén kaptunk választ az örökzöld kérdésre: hogyan lesz a lakásból otthon. Szembe kell nézni önmagunkkal, életünkkel, s amennyire lehet, jövőbeli életvitelünkkel. Lakásból lehet trendi show room-ot csinálni, csakhogy az nem otthon.
Végigfényképezve a lakást (következő lapszámaink valamelyikében majd láthatják), önkéntelenül is megfogalmazódott a kérdés: lehet, hogy ezért is érdemes külföldre menni, hogy egyszer végre idehaza is jól érezzük magunkat?

Lapozzon bele

Bejelentkezés

E-mail:

Jelszó:

hirdetés