Spórolósan

A közelmúltban társaságban összefutottam a szakmai körökben jól ismert, egyetemen is előadó épületgépésszel. Mivel folyóiratunkban nemegyszer lelkesen számoltam be a legújabb, legtakarékosabb kazánokról, fűtőberendezésekről, nem hagyhattam ki a frappáns kérdést a cipész cipőjéről, azaz, hogy kitudakoljam: nála milyen kazán duruzsol, milyen fűtésmódot választott. A tanár úr mentegetődzéssel kezdte. Jó tizenöt éve épült házban lakik, és a gépészeti megoldások – beleértve a fűtést is – az akkori normák szerint korszerűnek számítottak. – De tudod – folytatta –, szerintem alapjában véve nem ezen múlik a fűtés gazdaságossága, sokkal inkább azon, milyen az épületszerkezet. Igazából ez az, amivel a sok energiát lehet megtakarítani.
Beszélgetésünk kicsit arra emlékeztetett, mint amikor valaki (még a vizitdíjas idők előtt) elment az orvoshoz, s hosszan sorolta bajait: szédül, hányingere van, lába fáj. Az orvos türelemmel meghallgatta, megvizsgálta s végül megszólalt: hát mindaz, amit felsorolt, múló baj, magától is meggyógyul. A tüdejének viszont tényleg baja van.
Mindez azért jutott eszembe, hogy nyomatékosan figyelmükbe ajánlhassam a 78-81. oldalon található szakcikkünket az energiatakarékos házról és az utólagos hőszigetelés módjairól. Szerzőnk – lévén építész – a hőtechnikailag is megfelelő épületszerkezet fontosságát hangsúlyozza. Elismerve ezek (falak, födémek) meghatározó szerepét, megjegyezzük: felemás az a megoldás, amelynél csak ezzel törődnek. Nem nevezhető spórolásnak, az ha a hőszigetelés javítását nem követi az épületgépészet korszerűsítése.
Nekifutottunk ebben a lapszámban egy különösen nehéz témának is.
A 62-70 oldalakon egy lakóparki lakás nem szokásos festésére mutatunk be példát. Arra bíztatjuk olvasóinkat, hogy bánjanak merészen a színekkel. Mi most a türkizkék sötétebb tónusát ajánljuk. Meg vagyunk győződve arról, hogy rövid időn belül ez is divatszínné válik. Hiszen emlékezzenek, volt a minden barna, a minden sárga, aztán jött a bordópiros, és valóban, nem kizárt, hogy most éppen az ellentett színnél, a különleges mély türkizkéknél tartunk. Persze arra is ügyelni kell, hogy egy ilyen felület elé csakis attól hangsúlyosan eltérő színű, tónusú bútordarabok kerülhetnek.
Még mindig mostani számunkat ajánlgatva, a 12-16. oldalon találják a XIII. kerületi házgyári lakásban készült riportunkat. Kedvezni akarunk azon olvasóinknak, akik már a panellakások SzépLAK-ból való kiszorulásától tartottak. Még egy érdekessége van ennek az anyagnak. A lakberendező, aki az egész átalakítást kigondolta, a szakipari munkákat irányította, a bútorokat tervezte, tíz évvel ezelőtt Startvonal pályázatunkon nyert. Díja a Junior Art Center kétéves lakberendezői tanfolyamán való ingyenes részvétel volt.
Fontosak olvasóink szavazatai! Az eddigi összeszámlálás szerint az aluszékony januárban rövidnek bizonyult a tizenkettedikei határidő, ezért azt most február tizenkettőre módosítottuk. A szavazószelvényeket ebben a számunkban is megtalálják a 97. oldalon. Pontozásukkal arról is döntenek, hogy kiből lesz lakberendező, vagy melyik lakberendező nyeri a Mesterkurzuson való díjmentes részvételt. Küldjék szorgosan pontjaikat! Ráadásul nálunk szavazat gyanánt nem kell emeltdíjas sms-t küldeni.

Lapozzon bele

Bejelentkezés

E-mail:

Jelszó:

hirdetés