Fűszerek minden mennyiségben

A bőség zavara a fűszerkínálatot is elérte. Néhányukat jól ismerjük, egy párat kísérletező kedvvel egyszer-egyszer leemelünk a polcról, másokat pedig soha nem teszünk a kosarunkba. Most ezen ismeretek bővítésében leszünk az Ön segítségére.

Babérlevél
A babér örökzöld cserje és egyben aromás illatú mediterrán fűszer. Akár tizenöt méteresre is megnőhet, de általában a könnyebb kezelés érdekében, kisebb bokorrá vágják vissza őket, sőt olykor díszfának is használják. A babér a győzelem és a tehetség szimbóluma volt az ókori ember számára. Nevét a rómaiaktól kapta, akik a latin laudere (dicsőíteni) szóból eredően lauris-nak hívták. Hal- és húspácokhoz, levesekhez, főzelékekhez, különféle mártásokhoz és savanyúsághoz használható. Fokozza az étvágyat, javítja az emésztést. A levélfőzetből készített fürdő enyhíti a végtagfájdalmakat, illóolaja rándulások kezelésére jó.

Bazsalikom
Egynyári növény, fehér vagy világos rózsaszín virággal, nagy, ovális, világoszöld aljú levelekkel. Erős, kissé szegfűszegre emlékeztető illatú növény, a felső, fiatal levelei enyhébb aromájúak. A bazsalikom – más néven a "növények királya" – nevét a görög basileus szóból eredeztetik, amelynek jelentése: király. Levelei frissen vagy szárítva salátákhoz, levesekhez, egytálételekhez, főzelékfélékhez, hal- és húsételekhez használhatók. Mivel frissen vágva igen kellemes ízt ad a paradicsomnak, pizzák, spagetti szószok, paradicsomlé öntetek nélkülözhetetlen fűszere. A levelek összetörve, közvetlenül a tálalás előtt kerüljenek az ételbe. Díszítésre is igen alkalmas. A növényből készült főzet enyhe hashajtó hatású, levele néhány óráig borban áztatva jó erősítőszer.

Cickafark
Zsenge tavaszi hajtásai és finomra vágott, borsos ízű levelei salátaként fogyaszthatók. Virágos hajtásaival likőrt ízesítenek. Teája görcsoldó, gyulladás gátló és emésztésjavító. Friss levelei zúzódások kezelésére használhatók. Várandós anyák ne alkalmazzák!

Citromfű
Évelő, de fagyérzékeny növény; magassága elérheti az egy métert, átmérője hatvan centiméter is lehet. Szára négyszögletű, enyhén szőrős; levele világoszöld, szív alakú, csipkés; virága apró, fehér, kalászokban álló; aromája erőteljesen emlékeztet a citromra. Leveleit, ha tehetjük, frissen használjuk, és csak a tálalás előtti utolsó pillanatban adjuk az ételhez. Kitűnően használható italok, sütemények, húsok ízesítésére, díszítésére, salátákhoz, mártásokhoz, halhoz, szárnyashoz, gombás ételekhez, gyümölcsökhöz és üdítőitalokhoz is egyaránt. Pótolhat citromhéjat és citronellát is. Finom tea készíthető friss és szárított leveleiből is. Élénkítő hatású, ideg- és gyomorerősítő, csökkenti a koleszterinszintet, serkenti az epeműködést.

Kakukkfű
Húsz-negyven centiméter magasra növő, vadon termő, évelő félcserje. Szára szétágazó, fás. Levele apró, lefelé tekeredő szélekkel, szürkészöld, alsó oldala szőrös. Virága kicsi, színe a vörösestől a világos ibolyakékig terjed. A római katonák harcba indulásuk előtt kakukkfűvel ízesített bort ittak, és kakukkfűből készített fürdőt vettek, hogy erőt és bátorságot nyerjenek tőle. Levelei frissen és szárítva egyaránt felhasználhatók. Igen erős aromája miatt mértékkel használható sertés- és báránysültekhez, sajt- és tojásételekhez, szárnyasokhoz és vadhúsokhoz. A francia konyha tipikus fűszere. Adhatjuk sűrűbb levesekhez, pácokhoz, mártásokhoz. Teája serkenti az emésztést. Mézzel keverve segít csökkenteni a görcsös köhögést, és megszünteti a légutak betegségeinek tüneteit.

Levendula
Hatvan centiméter magasra növő évelő növény, szára zöld, szögletes, a második évben elfásodik. Levele szürkészöld, keskeny, illatos; virága világoskék, lila, illatos; virágzata húsz centiméter hosszú; aromája fanyar-fűszeres. Levele, virága frissen és szárítva használható. Főleg a dél-francia konyhában ízesítenek vele főzelékeket és húst, valamint a provence-i fűszerkeverék részeként grillhúshoz és szárnyashoz használják. A virágjából főzött tea enyhíti a fejfájást, nyugtató hatású.

Menta
Húsz-negyven centiméter magas, szára négy élű, zöld, felül szétágazik. Levele hosszúkás, recés szélű, enyhén szőrös. Virága piros-fehér. Illóolajokat tartalmaz, elsősorban mentolt. Levelei, hajtásvégei felhasználhatók gyümölcslevesekben, finom desszertekben, gyümölcssalátában, fagylaltban, italokban és koktélokban frissen és szárítva. A menta leveléből főzött tea jó megfázás, influenza, emésztési zavarok, valamint fejfájás, izom- és izületi fájdalmak ellen. Hűsítő kenőcsök, krémek alkotója, a bőrön ugyanis hidegérzetet vált ki, izgatva a hideget jelző idegvégződéseket.

Oregano
Ötven centiméter magas, harminc centiméter átmérőjű lombot nevelő évelő növény. Szára fásodó, szőrös; levele tojásdad, nemezesen szőrös; virága ibolyakék; aromája fűszeres, kissé kesernyés. Az oregano nagyon sok más néven is ismeretes: szurokfű, szúfű, varga majoránna, fekete gyopár, vadmajoránna, vargák festő füve, balzsamfű, kaslók. Frissen és szárítva használhatók levelei, hajtáscsúcsai. A szurokfű a pizza nélkülözhetetlen fűszere, de kiválóan alkalmas tojásos, paradicsomos, sajtos ételekhez, sertés- és marhahúsokhoz, töltelékekhez és mediterrán salátákhoz. A virágjából főzött tea jó megfázás és fejfájás ellen. Étvágygerjesztő hatású, és segíti az emésztést.

Rozmaring
Két méternél is magasabbra növő évelő növény; szára fás, szerteágazó; levelei nyél nélküliek, tű alakúak, bőrszerűek, megtekertek, illatosak. A virága világoskék; aromája tömjénszerű, gyantás, enyhén keserű. Egyiptomban kenyérkészítéshez ma is felhasználják. A görögök a nyers vagy főzött magvakat mézzel fogyasztják. Levelei frissen vagy szárítva, hajtásai és virágai pedig csak frissen használhatók. Aromája kitűnően harmonizál sokfajta hússal, főleg báránnyal és vaddal, de sültburgonyához, zöldség- és gombaételekhez is kiváló. Igen intenzív aromája miatt azonban kis mennyiségben kell adagolni, mert könnyen elnyomhatja a többi fűszer, illetve rosszabb esetben az alapanyagok ízét is. Az illóolajok, a levelek csersavai és keserűanyagai vérkeringést serkentő hatásúak, például fürdővízben. Újabban a humán gyógyászatban vércukorszint-csökkentő hatása miatt használják.

Tárkony
Évelő, egy méter magasra megnövő cserje, amelynek átmérője eléri a negyven centimétert. Levele keskeny, sötétzöld, csúcsa háromágú. Virága jelentéktelen, zöldes színű és csak meleg vidékeken nyílik. Igen átható, sajátos aromájú növény. Az egészen friss levél vagy hajtáscsúcs jellegzetes, finom ízt ad a mártásoknak, például a berni mártásnak vagy a tartármártásnak. Kitűnően illik tojás-, hal-, gomba- és szárnyas ételekhez, alkotórésze mustárnak és fűszerecetnek. Szárait ecetben eltéve tárkonyecetként ételek ízesítésére használjuk. A likőripar egyik aromaanyaga. Étvágygerjesztő, segíti az emésztést, vizelethajtó hatású.

Zsálya
Évelő, örökzöld félcserje, nyolcvan centiméter magasra nő, kb. hetven centiméter szélesen terül el. Szára fás, szerteágazó, szőrös; levele hosszúkás vagy ovális, szürkészöld, nemezszerűen szőrös; virága az ibolyakéktől a világoskékig változhat, fürtben a hajtás végén található. Erős fűszeres, enyhén keserű aromájú növény. A középkori kolostorkertek megbecsült gyógynövénye volt. Egyes törzsek mind a mai napig használják szájöblögetőnek, illetve a leveleket "fogkefének". Használható frissen, szárítva, őrölve. Zsályával fűszerezhetünk zsíros húsételeket és azok körítéseit (kacsa, liba, pulyka, vadhúsok, hústöltelékek), pástétomokat, főtt tésztákat, salátaönteteket, halakat és szárnyasokat. A levelek aromája igen átható, ezért óvatosan kell bánni vele. A zsályalevél nyugtató hatású, gyógyítja a nyálkahártyát, vérzéscsillapító. Fertőtlenít, csökkenti a vérnyomást. A zsályatea jó köhögés és rekedtség ellen.

Balra
Jobbra
Lapozzon bele

Bejelentkezés

E-mail:

Jelszó:

hirdetés