Összhangban a természettel

A főváros közelében élő család számára a kert többet jelent, mint pihenésre, kikapcsolódásra alkalmas területet. A ház körüli zöldfelület a tulajdonosok mindennapjainak meghatározó élettere lett, amelynek minden „zugát” belakták már, és amelynek minden szegletét és lakóját is ismerik.

A tulajdonosok kert- és természetszeretete nem új keletű.  A családfő régi hobbija a vadászat, és ebből adódóan számára mindennél fontosabb a természet, és a körülötte lévő világ egyensúlya, harmóniája. Ez a fajta életfelfogás, családjától sem idegen, hiszen felesége is hasonló szemléletben nevelkedett, és gyermekeiknek is ezt igyekeztek továbbadni.

A család előzőleg is kertes házban élt, amely egy idő után kívül és belül egyaránt szűknek bizonyult. Kicsivel nagyobb házat, és sokkal nagyobb kertet szerettek volna. Bár korábbi kertjük saját elképzelésük szerint került kialakításra, az új berendezésekor már szakember segítségét akarták igénybe venni. A családfő, saját bevallása szerint, élete során megtanulta, hogy az építkezés mindegyik része külön szakértelmet igényel, ezért törekedett arra, hogy minden részfolyamatot szakemberrel terveztessen meg. Így került kapcsolatba építésszel, gépészmérnökkel, belsőépítésszel, lakberendezővel és kertépítésszel is. A kert terve a család egyéni elképzeléseinek figyelembe vételével, de a tervezőre hagyatkozva készült el.

Feleségével azért is tartották fontosnak a tervkészítést, mert tapasztalatból már tudták: ha az alapok jók, később könnyebb végrehajtani azokat a használat során felmerülő apróbb változtatásokat, amelyek nélkül szinte soha nem valósulhat meg sem a lakás, sem a kert otthonossá tétele.

Problémás, jó ötleteket és megoldásokat igénylő feladat már az előkertnél jelentkezett. Az árnyékos, hosszú és ezért kicsit egyhangú elő- és oldalkertben a fű, a fényviszonyok miatt, nem maradt volna meg. A megszokott, épület körüli járda helyett, a gyalogosforgalmat a fal síkjától elhozott, fa járólappal burkolt út biztosítja, amelynek laza, játékos vonalvezetése, izgalmas és érdekes kialakítása csökkenti az előkert csőhatását. A falapok melletti, murvával burkolt felület egyrészt járófelület, másrészt dekoratív alapja az ide ültetett növényeknek. Az előzetes félelmekkel ellentétben a murva út fenntartása nem ütközik nehézségbe. Ha „szétjárják”, elég kicsit összegereblyézni, és máris fölújított útburkolat fogadja a látogatókat.

A tervezés másik sarkalatos pontja az épület és a kert kapcsolatának megteremtése volt. Mivel a pincéről nem akartak lemondani, a terasz szintje magasabbra került, mint a kert járófelülete. A föld feltöltését, és a terasz mellett rézsű kialakítását elcsépeltnek és unalmasnak tartották. A terasz mentén, farönkökkel határolt, és különböző magasságokban, lépcsősen elhelyezett kazetták kialakításának lehetősége viszont mindenki tetszését elnyerte. A kazettákban most dekoratív, szín- és formagazdag, zömében örökzöld növények díszítenek. A kazetták tőszomszédságában áll az a száz éves kút, amelyet szintén felújítottak, és amelyről ma az öntözőhálózat üzemel.

A tájolás és az erős napsütés miatt zárt, árnyékos teraszt akartak létesíteni. Árnyékról az épülethez kapcsolódó fa és fémszerkezetre kúszó vadszőlő és trombitafolyondár gondoskodik: lombtömegük sátorként borul a terasz burkolata fölé.

A kert egyik telekhatárát csaknem teljes egészében elfoglalja a szomszéd oldalhatáron álló épülete, és annak rideg, merev tűzfala. Részben ezt takarja az egyedi tervezésű kerti fa házikó, ami valójában a jakuzzit rejti. Mellette, a családfő egyik büszkesége, a „matuzsálem” szőlőprés, a kert egyik legfiatalabb lakói közé tartozik. A szomszédos épületet eredetileg egy cserjesor és örökzöldek takarták, de a háziak valamit hiányoltak innen. Ekkor fedezték fel a prést egy elhagyott pincében, ami ma barna, vízszintes irányú tömegével eltereli a figyelmet a szomszédos sivár falfelületről.

A jakuzzi mellett lévő szobor szintén a közelmúltban került a kertbe. Az eredeti terven itt még szalonnasütő szerepelt, de az idő bebizonyította, hogy ezt nem használják annyiszor, mint azt korábban gondolták. Megszüntetésével egy hatalmas űr keletkezett volna a kert szerkezetében. Kellett tehát oda valami. A valami végül egy szoborban öltött testet, amit egy régi kúria bontásakor tudtak megvenni.

A lassan már öt éve elkészült kert az első két évben inkább munkát, mint örömöt adott a tulajdonosoknak. Az utóbbi két év azonban nagy változást hozott. A növények erőteljes növekedésnek indultak, a növényi térfalak összenőttek, jó búvóhelyül szolgálva a kertben lakó süniknek, gyíkoknak. A parányi kerti tóban pedig békák tanyáznak. Egyszer megpróbálták őket a közeli patakpartra költöztetni, de néhány nap múlva visszatértek. Mintha az állatok is éreznék, itt olyan helyen élhetnek, ahol a növény- és állatvilág nem alárendelt szerepet tölt be, hanem az emberekkel együtt, közösen teremtik meg a természet harmóniáját.

Balra
Jobbra
Lapozzon bele

Bejelentkezés

E-mail:

Jelszó:

hirdetés